За Благоевград

История и Интересни Факти

Благоевград е древен град с богата история. Траките се заселват там още 300 години преди новата ера, привлечени от благоприятния климат и топлите минерални извори. Наричат селището Скаптопара и го превръщат в оживен търговски и културен център. По време на турското владичество градът е с многочислено население и многократно мени името си като едно от най-популярните е Горна Джумая (от турската дума джумая, която означава „петък“, „пазарен ден“). Градът има добре запазен квартал с възрожденски къщи и множество монументи от по-новата история на България. Днес е сред най-добре развиващите се икономически центрове в страната и втори по младо население в България.

Свободно Време в Благоевград

Градът е подходящ както за отдих и културен туризъми, така и за забавления. Любимият на всички квартал „Вароша“ е старата част на Благоевград, очароваща със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи. Много от тях са превърнати в музеи и галерии. Парк Бачиново се простира по поречието на река Бистрица и е прекрасно място за спорт, разходки и отдих сред природата. По продължение на 3-километровата алея има множество заведения, кафенета, детски площадки, въжени атракции, аквапарк и закрит басейн. Алеята завършва с чудесен парк за отмора и голямо изкуствено езеро с водни колела.

Природа и Околност

Градът се намира в една от най-красивите области на Балканите - между планините Рила и Влахина и в непосредствена близост до Пирин планина. Това е и един от най-слънчевите градове в страната. Благодарение на планинските гори и липсата на промишлени замърсители, въздухът в Благоевград е чист. Регионът е богат на ценни природни забележителности. Рилският манастир е само на 40км от Благоевград, а резерватът Парангалица – на около 30км. Красивите Стобски пирамиди също се намират в непосредствена близост до града.

Заведения и Нощен Живот

Като град с много студенти, Благоевград е център на весели купони и нестихващ нощен живот. Младите хора могат да избират сред различни стилове нощни клубове, барове и дискотеки. Сред най-предпочитаните събития са редовните караоке вечери и забавните тематични партита, организирани всяка седмица.