Перлата на Благоевград

СПА Хотел Езерец

История и Интересни Факти

Благоевград е древен град с богата история. Траките се заселват там още 300 години преди новата ера, привлечени от благоприятния климат и топлите минерални извори. Наричат селището Скаптопара и го превръщат в оживен търговски и културен център. По време на турското владичество градът е с многочислено население и многократно мени името си като едно от най-популярните е Горна Джумая (от турската дума джумая, която означава „петък“, „пазарен ден“). Градът има добре запазен квартал с възрожденски къщи и множество монументи от по-новата история на България. Днес е сред най-добре развиващите се икономически центрове в страната и втори по младо население в България.

Природа и Околност

Градът се намира в една от най-красивите области на Балканите – между планините Рила и Влахина и в непосредствена близост до Пирин планина. Това е и един от най-слънчевите градове в страната. Благодарение на планинските гори и липсата на промишлени замърсители, въздухът в Благоевград е чист. Регионът е богат на ценни природни забележителности. Рилският манастир е само на 40 км от Благоевград, а резерватът Парангалица – на около 30км. Красивите Стобски пирамиди също се намират в непосредствена близост до града.

зоопаркът е дом за над 200 животни. Има представители, както на Балканските, така и на екзотичните видове. Зоопаркът е отворен всеки ден от седмицата.

Регионален исторически музей Благоевград  е културен, научен и образователен институт с повече от половинвековна история.Днес във фондовете на  музея  се съхраняват материали за историческото минало на областта.

Вароша е старинен квартал в Благоевград с тесни калдъръмени улички и автентична архитектура от края на XVII и XVIIIв. Намира се на източния бряг на река Благоевградска Бистрица. Във Вароша се намира регионалният исторически музей, галерии и занаятчийски работилници и черквата „Въведение Богородично“, строена през 1844г. Тя е обявена за национален паметник на културата с изключителни качества на стенописите и иконостаса си, дело на прочути майстори от Банската художествена школа.

Благоевградската часовникова кула  е възрожденска постройка, един от символите на  Благоевград  и една от най-старите  часовници кули  в България

Парк „Бачиново“  е природната гордост на Благоевград. Паркът се намира в полите на Рила планина и предлага поразителни природни пейзажи през всички годишни сезони. Алеята, която води до езерото в центъра на парка е построена от многообразна по вид флора и минава точно покрай р. Бистрица. Подходяща е, както за семейни разходки, така и за спорт. Дължината и е 3,5 километра има обособена вело алея и оборудвани детски площадки. В центъра на парка се намира изкуствено езеро, обитавано от красиви лебеди и патици. Може да се обиколи пеша или да се наеме водно колело.

Той е изграден в местността „Бачиново“ и разполага с три нива на трудност, както и с бънджи с два батута. Предназначена е, както за възрастни, така и за деца (минимум 5 годишна възраст).

Екопътека започва от Парк „Ловен Дом“ и свършва до паметника „Кръстът“. Дължината на пътеката е 1320 метра. На местата по пътеката се откриват живописни гледки към градът, определя се гледките си струва човек да мине по нея. Има пейки по протежение на пътеката. Прекрасно място за да избягаш от ежедневието.

край Благоевград е построен през 2013 година. Той е висок около 38 метра и се вижда от почти всяка точка в града. През нощта кръстът е осветен. До местността, където се намира може да се стигне както пеша, така и с автомобил.

Курортна местност „Бодрост“  е разположена сред обширни поляни и хълмове с естествени смесени иглолистни и широколистни гори. Поречието на течащата през местността река Благоевградска Бистрица има множество малки водопади и вирове, обитавани от балканска пъстърва. Курортът предлага изключително добри условия за отдих и туризъм през всички сезони. За любителите на зимните спортове са на ски-писти с обща дължина 4 км и 750 м, кабинкова въжена линия с капацитет 1400 души/час, дължина 3000 м и денивелация 900 м, ски-влек „Помагалски“ с капацитет 900 души/час и дължина 1500м, ски-влек за начинаещи (учебен) с капацитет 500 души/час и дължина 300м.

Пътеката следва естествената форма на терена.Тя е максимално удобна, широка и без препятствия по пътя. По цялото протежение има необходимата маркировка, пояснения и указателни табели и информационни табла. В началото на маршрута има информация с маркировката и картата с дължината на пътеката, изградено е зелено училище за деца, което включва пейки, маси и навес.

Пълноводието на река Струма я прави най-подходящата река за рафтинг и каяк в България. Реката предоставя забавление за всички. В началото на рафтинг сезона, ранната пролет, когато снегът се топи, тя гарантира много адреналин за по-смелите, а през лятото и есента предоставя спиращи дъха гледки в сърцето на уникалното Кресненско дефиле.

Руенският манастир Свети Йоан Рилски  е действащ мъжки манастир и се намира в близост до село Скрино – родното място на Иван Рилски, на около 22 км от Благоевград. Построен е през 2002 г. В него монашеското братство издава религиозна литература и извежда първото църковно радио в България – Сион. Манастирът следва примера за това и посетителите не се допускат понеделник, сряда и петък.

Стобските пирамиди  –  те са скални пирамиди  , които се намират край село Стоб, Кюстендилска област. Обявени са за природна забележителност. Средната височина на пирамидите е 7-10м. Пирамидите са най-красиви при залез слънце или на лунна светлина, а от тях се открива невероятна панорама към цялото Рилско корито.

Водопадите Бохемия се намират до град Рила  , 1км след града в посока Рилски манастир. Те са 11, а височината им е между 2 и 30 метра. Първият водопад, непосредствено до пътя е най-високият. За разглеждането им има вградена екопътка, като по маршрута има качествено оборудване, стълби, закрито място за отдих с барбекю и чешма. В началото на пътеката има скален параклис с място за палене на свещи.

Дяволски води представляват каскада от водопади  , намиращи се на склоновете на Рила, в близост до село Пастра, по пътя за Рилския манастир. Каскадата тръгва от началото на склона и след поредица от падове с височина от 5 до 15 м, се влива в река Рилска. До водопадите се достигате трудно, защото склоновете са много стръмни. Има трудно забележима пътечка, обхожда ги всички, но катеренето по нея е трудно и на места опасно.

Язовир Калин  е язовирът с най-високата надморска височина в България и Балканския полуостров – 2394 м и се намира в Рила планина, на 16 км от село Пастра. До него се достига през град Рила и село Пастра. Това е най-високото място, до което може да се достигне с лек автомобил. В близост до язовира се намира туристическата хижа Иван Вазов.

Рилският манастир  е най-значимият, голям и известен манастир в България. Основан е през 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е канонизиран по-късно за светец от Българската православна църква. По време на византийското робство, Рилският манастир се превръща в една от основните опори на българското народностно съзнание. През 1961 г. Рилският манастир е статут на национален музей, районът около него е обявен за природен парк.

Пещерата на Св. Иван Рилски  се намира на около 20 км от град Рила и на около 120 км от град София. Тя е на около половин час пеша от Рилския манастир. В тази пещера светецът е прекарал седем години от живота си.

Крепостта с. Церово  се нарежда най-мащабните планински крепости в България. Намира се край село Церово, община Благоевград. По време на археологически изследвания е установено, че крепостта е построена около 3 век. Използвала се е за защита от нападения. Крепостта се споменава за първия път в Рилската грамота на цар Иван Шишман.

Язовир Стойковци  се намира на 18км от Благоевград и на 1 км. от село Лагодаж. Той е най-големият водоем в Благоевградския регион. На него има добри условия за любителски риболов, воден туризъм и отдих. Във водите му можете да се хванат толстолоб, шаран, бял амур, сом и други.

Пещерата Бойчова  дупка се намира в местността Бойчова скала, до село Логодж. Това е изследване и картирано, обявено за забележителни природни забележителности и е в списъка със защитените обекти в България. В нея има значителен брой представители на пещерната флора и фауна, а в галериите ì има много запазени карстови образувания. Пещерата беше затворена дълги години, но в момента се изгражда необходимата инфраструктура около нея, за да стане достъпна за туристи и любители на подземните приключения.

Свободно Време в Благоевград

Градът е подходящ както за отдих и културен туризъми, така и за забавления. Любимият на всички квартал „Вароша“ е старата част на Благоевград, очароваща със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи. Много от тях са превърнати в музеи и галерии. Парк Бачиново се простира по поречието на река Бистрица и е прекрасно място за спорт, разходки и отдих сред природата. По продължение на 3-километровата алея има множество заведения, кафенета, детски площадки, въжени атракции, аквапарк и закрит басейн. Алеята завършва с чудесен парк за отмора и голямо изкуствено езеро с водни колела.

Заведения и Нощен Живот

Като град с много студенти, Благоевград е център на весели купони и нестихващ нощен живот. Младите хора могат да избират сред различни стилове нощни клубове, барове и дискотеки. Сред най-предпочитаните събития са редовните караоке вечери и забавните тематични партита, организирани всяка седмица.

НАШИТЕ СТАИ

НАСТАНЯВАНЕ

За да се почувствате наистина комфортно по време на престоя си при нас, се погрижихме да обзаведем и модернизираме нашите стаи и апартаменти, за да създадем приятна, стилна и уютна обстановка, в която ще се почувствате като у дома си. На ваше разположение в СПА Хотел Езерец са 23 класик и 22 делукс двойни стаи, 2 делукс апартамента, 1 семеен и 1 VIP апартамент.

358лв.
ВИП суит
288лв.
Фамилен Суит
258лв.
Делукс Джуниър Суит
218лв.
Двойна Делукс Стая
178лв.
Двойна Класик Стая

Тайна оферта!

Възползвайте се от нашата лимитирана оферта и направете запитване сега, като използвате промо код: „Лято ексклузив

Дати *
Име и фамилия *
Email адрес *
Телефонен номер
Промо код *